Datingsites zonder fictieve profielen
Er is de laatste jaren veel te doen over het inzetten van fictieve profielen op datingsites. Deze namaakprofielen zijn niet door echte gebruikers geplaatst en je kunt er ook geen echte date mee hebben. Ze zijn alleen voor het entertainment bedoeld, of om net te doen alsof een datingsite heel populair is terwijl er stiekem maar heel weinig echte singles komen. In dit artikel leggen we uit welke datingsites 100% betrouwbaar zijn en dus geen fictieve profielen gebruiken. Ook laten we zien hoe je zelf kunt onderzoeken of een site fictieve profielen inzet wanneer de site waar je interesse hebt hier niet genoemd wordt.
Goed om te weten: dit zijn de verschillende soorten nepprofielen
Het is goed om te begrijpen dat er verschillende soorten nepprofielen zijn. Vrijwel elke datingsite of datingapp heeft helaas last van namaakprofielen. Maar er is een groot verschil tussen een enkel nepaccount van een malafide figuur die uit is op datingfraude, en grote aantallen 'fictieve profielen' om gebruikers van de site eindeloos aan het lijntje te houden. In dit artikel gaat het om die tweede soort namaakprofielen. Wanneer die op een site worden ingezet is dat een goede reden om in het geheel geen gebruik van die site te maken. Dit in tegenstelling tot betrouwbare datingplatforms die incidenteel met namaakprofielen te maken hebben, want dat kan helaas - ook met een strenge profielcontrole - altijd een keer gebeuren.
Datingsites zonder fictieve profielen
Het is altijd lastig om 100% zeker te weten dat een datingsite fictieve profielen gebruikt. Tenslotte kun je als gewoon lid niet achter de schermen kijken hoe het er daar precies aan toe gaat. Toch zijn er een aantal datingsites die zich fel uitspreken tegen het gebruik van namaakprofielen. Dat zijn bijvoorbeeld de datingsites die vallen onder het Keurmerk Veilig Daten.
We noemen die sites hier in het kort nog even, wil je meer informatie dan verwijzen we je graag door naar de individuele review op onze site of naar onze algemene pagina over datingsites met het Keurmerk Veilig Daten en Thuiswinkel Waarborg. Het gaat om de volgende sites:
- 50PlusMatch - De datingsite die speciaal voor single ouderen is bedoeld.
- e-Matching - De voornaamste datingsite voor hoger opgeleiden die de privacy van gebruikers optimaal bewaakt.
- Lexa - Deze algemene datingsite is razend populair en bestaat al vele jaren.
- Match4Me - Deze datingsite voor hoger opgeleide vrijgezellen is gelieerd aan het zojuist al genoemde 50PlusMatch.
- Parship - Hier date je met echte mensen op basis van een uitgebreide persoonlijkheidstest en geavanceerde matching.
- Pepper - Bij deze site date je op basis van je voorkeuren en interesses die je in je eigen fotocollage verwerkt.
Hoe kun je fictieve profielen herkennen?
Wanneer een site in het bovenstaande lijstje staat kun je er wel vanuit gaan dat een nepprofiel slechts een incident zal zijn. Echter zijn er natuurlijk nog wel meer datingsites die alles volgens het boekje doen en waar je dus ook geen fictieve profielen tegen zal komen. Toch wordt het dan wel lastiger om dit zo goed mogelijk vast te stellen.
Wanneer je buiten de gebaande paden van bekende en populaire datingsites gaat, bijvoorbeeld omdat je interesse hebt in een bepaalde niche binnen de online dating, dan is het goed om te weten hoe je fictieve profielen zelf kunt herkennen. We hebben hieronder daarom onze ervaring binnen de datingbranche gebruikt om een zo volledig mogelijke gids voor het herkennen van namaakprofielen op datingsites te schrijven.
1. Controleer de site (en de algemene voorwaarden)
Wanneer een site gebruikmaakt van fictieve profielen is het een verplichting om dat op zijn minst kenbaar te maken aan de bezoekers. De meeste sites melden het tegenwoordig gewoon op de homepage of op het inschrijfformulier. Als je dan alsnog besluit lid te worden is dat je eigen keus, maar wel eentje die op de juiste informatie is gebaseerd. Wanneer je twijfelt over de oprechtheid van een bepaalde site, dan kan het ook interessant zijn om de algemene voorwaarden door te lezen. Zoek naar termen zoals:
- Fictieve profielen
- Gefingeerde profielen
- Profielen die puur voor entertainment zijn bestemd
- Er zijn geen fysieke afspraken mogelijk
Wanneer je dat soort termen tegenkomt op de site of in de algemene voorwaarden, dan betekent dat waarschijnlijk dat er profielen opstaan die door de site zelf zijn aangemaakt. Daarmee kun je dus alleen chatten en nooit een date mee hebben. Overigens betekent dit niet dat er geen enkel 'echt' lid op de site aanwezig is, maar de kans dat je om de tuin geleid wordt is wel aanwezig.
2. Check reviews van gebruikers
Check ook voor je lid wordt van een datingsite de reviews van echte gebruikers. Hou daarbij alleen wel in gedachten dat de meeste mensen vooral een review plaatsen wanneer ze ontevreden zijn over een bepaalde datingsite. En als het met iemand niet genoeg klikt om tot een date te leiden zijn er helaas ook aardig wat singles die dan roepen dat het een nepprofiel moet zijn zodat ze nooit naar zichzelf hoeven kijken. Ga dus niet teveel af op de mening van enkele mensen, maar als je een patroon gewaar wordt in de reacties dan kun je vaak wel uitgaan van het aloude adagium "waar rook is, is vuur".
Hoe zien nepprofielen eruit?
Het is een vergissing om te denken dat het bij nepprofielen altijd gaat om heel aantrekkelijke mensen. Uitbaters van malafide datingplatforms weten namelijk allang dat heel knappe profielen eerder argwaan wekken, vooral wanneer die profielen spontaan met een heel 'gewoon' lid contact opnemen. Er worden dus ook heel veel 'gewone' profielen aangemaakt van hele normaal ogende singles.
Waar moet je dan wel op letten?
- Ten eerste het taalgebruik. Lijken de profielen op de site qua woordgebruik, de lengte van de zinnen of de onderwerpen waarover wordt geschreven erg op elkaar? Dan kan het zomaar zijn dat al die verschillende profielteksten uit hetzelfde toetsenbord zijn gerold.
- Daarnaast is het goed om de foto's bij een profiel even door Google of een online hulpmiddel zoals TinEye te halen, want die kunnen je vertellen of de foto's ook op andere plekken op internet worden gebruikt. Als je ze bijvoorbeeld ook tegenkomt op Amerikaanse of Russische sites dan is dat een goede indicatie dat ze niet door die persoon zelf zijn geplaatst.
- Tot slot is het ook zo dat de nepprofielen vaak zelf het contact beginnen, zelfs als je nog weinig tot niets op je eigen profiel hebt gezet. Als dat ook nog eens met een heel algemene vraag of opmerking is, dan zou het zomaar kunnen dat het gaat om een massaal verstuurd bericht van de site zelf, met als doel een reactie uit te lokken.
Lees ook
Reacties
dannie
27-10-2020 12:10
dankje good dat dit word verteltBart Doets
05-07-2020 10:59
Als je vrijwel meteen een life ontmoeting voorstelt, dan zal een fakeprofiel daar niet op ingaan of het anders afdoen als te haastig. Maar niemand heeft iets te verliezen bij een fake ontmoeting, integendeel ook als het geen blijvertje wordt kan het toch heel leuk zijn, en bovendien is het een manier om er heel snel achter te komen of die ander echt is.