Werkgevers voorzichtiger met relaties op het werk
Ook al zijn relaties op de werkvloer in Nederland nog lang niet verboden zoals bijvoorbeeld wel in Amerika vaak het geval is, toch worden ook Nederlandse werkgevers steeds voorzichtiger met relaties en affaires op de werkvloer. Veel bedrijven hanteren een meldingsplicht, waardoor je het dus aan je leidinggevende moet melden wanneer je met iemand op het werk een koppeltje vormt. Nederlandse bedrijven blijken die meldingsplicht steeds strenger te hanteren.
Relatie met een collega
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek heeft op dit moment iets minder dan 5% van de mensen een relatie met een collega. Dat zijn echter alleen nog maar de officieel gemelde en dus in de cijfers verwerkte aantallen. Aangezien er ook heel af wordt gescharreld tussen collega's, ook wanneer die al getrouwd zijn, ligt het werkelijke percentage waarschijnlijk nog een stuk hoger.
De gevolgen van #MeToo
Seksuele misstanden op de werkvloer krijgen mede dankzij door de commotie rondom #MeToo tegenwoordig ook aandacht binnen Nederlandse bedrijven. De meldplicht voor werknemers om een affaire of relatie met een collega te melden wordt daarom strenger nageleefd dan voorheen het geval was. Met name wanneer er een machtsverhouding is tussen de betrokkenen is dat volgens Hermine Voûte, arbeidsrechtadvocaat bij Loyens&Loeff, ook een goed idee.
Nog lang niet verboden
In Nederland gelden relaties nog altijd - meer dan in bijvoorbeeld Amerika - als iets dat gescheiden hoort te zijn van het werk. Iedereen mag een liefdesrelatie beginnen met een collega zonder dat dit tot ontslag of andere maatregelen zal leiden. Toch is het dus belangrijk om een relatie met iemand op je werk zo snel mogelijk te melden bij je baas. Ook wanneer dat een affaire betreft en je dus al een relatie hebt.
Vrouwen vaker de zondebok
Zolang een relatie tussen collega's goed blijft gaan is er vaak niet zoveel aan de hand. Anders wordt het als er een breuk ontstaat, want dan kan het erg lastig worden om wel gewoon met elkaar samen te moeten blijven werken. Volgens Voûte is het dan ook vandaag de dag nog altijd vaak de vrouw die het veld moet ruimen en de man die kan blijven zitten.
Lees meer over relaties op de werkvloer en hoe Nederlandse bedrijven daarmee omgaan op de website HRPraktijk.