Wat is polyamorie en hoe vind je polyamoureuze relaties?
Wat is polyamorie en hoe vind je zelf de polyamoureuze relaties waar je naar verlangt? In dit artikel zetten we alle informatie voor je op een rijtje. We leggen uit wat polyamorie is, waarom steeds meer mensen er interesse in hebben en op welke datingsites je deze mannen en vrouwen kunt ontmoeten.
Wat is polyamorie en polygamie?
Polyamorie en polygamie lijken erg op elkaar. In beide gevallen gaat het om een relatievorm waarbij er meer dan twee partners zijn.
Bij polygamie gaat het vaak om een enkele man die meerdere vrouwen heeft. Een vrouw met meerdere vaste partners is minder gangbaar. Niet zelden komt dit voort uit religieuze overtuigingen.
Polyamorie is een iets modernere variant, waarbij het ook kan gebeuren dat de betrokken mannen en vrouwen er allemaal meerdere andere partners op nahouden. Ook is er minder onderscheid tussen mannen en vrouwen.
De kern van de zaak is dat polyamoureuze mannen en vrouwen hun vaste partner(s) niet als hun bezit zien en er ook van overtuigd zijn dat iemand liefde kan voelen voor meer dan 1 persoon. Er hoeft ook niet noodzakelijk een huwelijk aan te pas te komen om die liefde te bezegelen.
Veel mensen verwarren polyamorie nogal eens met een open relatie. Ook dan gaat het om meerdere partners, maar ligt de nadruk wel veel meer op seks, terwijl het bij polyamorie veel meer om liefde en genegenheid draait (waar uiteindelijk ook seks bij hoort).
Hoeveel polyamoureuze mensen zijn er?
Omdat alternatieve relatievormen die niet om twee vaste partners daarien zonder uitzondering nog taboe zijn, is het ook onduidelijk hoeveel mensen deze manier van leven precies in de praktijk brengen. De officiële cijfers gaan uit van een percentage rond de 1 tot 2 procent van alle volwassenen. Uiteraard verschilt dit per land.
In Nederland en veel andere westerse landen groeit het aantal in elk geval gestaag. Dat komt met name doordat de vrouwen steeds onafhankelijker worden, zodat ook zij hun natuurlijke behoefte aan liefde en seks met meerdere mensen beter kunnen uiten.
Polyamorie in de praktijk
Wanneer je polyamoureuze verlangens hebt dan kan het lastig zijn om een partner te vinden die hetzelfde wil, of accepteert dat jij die verlangens hebt en daar wat mee wilt doen. Vaak zorgt het voor spanning in de relatie als een van beide partners monogaam wil blijven. Daarom ligt het voor de hand om hier al bij de partnerselectie rekening mee te houden.
Als je beiden polyamorie wilt gaan toepassen in de praktijk wordt het daar een stuk makkelijker van. Maar ook dan kan het ingewikkeld zijn. Het is namelijk zaak om alles heel goed met elkaar te bespreken. Uiteindelijk zullen de andere partners van de persoon die jij lief hebt net zo belangrijk worden als jij zelf. Daar moet je dus op zijn voorbereid. De communicatie op peil houden tussen alle betrokkenen is essentieel voor het slagen van deze toch behoorlijk ingewikkelde relatievorm.
Hoe vind je mensen die interesse hebben in polyamorie?
Hoe kun je nu het beste op zoek naar mensen die dezelfde polyamoureuze interesses hebben als jij?
1. Gewone datingsites
Natuurlijk kun je via een gewone datingsite geluk hebben en iemand ontmoeten die ook interesse heeft in polyamorie, of dat zelfs al in de praktijk brengt. Maar zoals we al hebben aangegeven gaat het om (nog) slechts een klein deel van de bevolking. Als je via bekende datingsites zoals Lexa en Parship op zoek wilt dan is dat natuurlijk een optie. Geef alleen wel in een zo vroeg mogelijk stadium aan dat het voor jou om polyamorie gaat.
2. Erotische datingsites
Erotische datingsites zijn vaker ingericht op niet-standaard relatievormen dan traditionele datingsites en dating apps. Websites zoals Novamora en RegioSwingers hebben tal van leden die graag met meerdere mensen genieten. Als je geen boodschap hebt aan monogame kan dat dus een heel goede optie zijn, al moet je er dan wel op beducht zijn dat de meeste contacten erotisch van aard zijn. Maar als het goed met iemand klikt kan daar natuurlijk ook meer uit voortkomen.
3. Polyamoureuze datingsites
Bij polyamoureuze datingsites zit je altijd goed, want de mensen die daar lid worden hebben gegarandeerd interesse in polyamorie. Jammer genoeg zijn deze sites er niet zoveel en hebben ze vaak ook niet zoveel functies en opties. Een datingsite zoals PolyDating.eu is weliswaar kleinschalig, maar ook voordelig. Ook biedt de site je meteen alle mogelijkheden om met gelijkgestemde mannen en vrouwen in contact te komen.
Conclusie
Als je droomt van een niet-monoganme relatie dan heb je tegenwoordig steeds beter de mogelijkheid om daar ook daadwerkelijk iets mee te doen. Of dat nu via een datingsite is of door jezelf aan te sluiten bij een stichting zoals PolyAmorie Nederland, je mag steeds vaker hopen op een goede respons en het ontmoeten van mensen die dezelfde verlangens hebben als jijzelf.