Verliefd op iemand anders dan je partner! Hoe ga je daarmee om?
Wanneer je in een lange relatie zit kan het altijd gebeuren dat je gevoelens krijgt voor iemand anders. Dat hoeft niet erg te zijn, zolang je tenminste nog maar dol bent op je eigen partner. Wanneer je verliefdheid voortkomt uit het feit dat je niet genoeg affectie meer krijgt van je eigen man of vrouw, dan kan het wel degelijk het begin zijn van een groot probleem. Dan bestaat namelijk altijd het risico dat je jezelf verliest in je verliefdheid en er ook echt naar gaat handelen.
Hoe verliefd ben je?
Een nieuw persoon die in je leven komt kan altijd een bepaalde snaar bij je raken. Misschien vind je hem of haar wel heel aantrekkelijk of heeft voel je jezelf enorm aangetrokken tot bepaalde karaktereigenschappen of levenshouding die de ander wel heeft en je eigen partner niet. Daar kun je van schrikken, want je gaat je waarschijnlijk afvragen waarom je je zo tot de ander voelt aangetrokken en wat dit voor je eigen relatie betekent. Maar wanneer je het wat meer loslaat zul je waarschijnlijk gaan merken dat het gevoel na verloop van tijd weer wegebt.
Je mag andere mensen best leuk vinden!
Er is niks mis mee om andere mensen dan je eigen partner leuk te vinden. Wanneer je in een vaste relatie zit betekent dat natuurlijk niet opeens dat je het niet meer ziet als iemand anders knap, sexy, grappig of gewoon interessant is. Alleen wanneer je intens naar een bepaald iemand gaat verlangen zou dat consequenties kunnen hebben voor je relatie. Maar als dat niet zo is, probeer er dan gewoon ook een beetje van te genieten dat je in de smaak valt bij een andere man of vrouw, of dat je nog altijd een goed idee voor ogen hebt welke mensen er wel en niet bij jou zouden passen.
Wanneer wordt verliefdheid een probleem?
Mild verliefd zijn op iemand anders hoeft dus echt geen enorm probleem te zijn voor je relatie. Maar wanneer kan het wel voor gedoe gaan zorgen? We hebben een aantal situaties op een rijtje gezet waarbij verliefdheid wel een bedreiging kan zijn of worden voor je vaste relatie:
- Je bent doorlopend verliefd op steeds weer andere mensen. Dan kan dat een goede aanleiding zijn om na te gaan denken of je huidige partner wel de juiste persoon voor je is.
- Je verliest jezelf echt helemaal in een verliefdheid en verlangt ook echt naar een relatie met die man of vrouw. Ook dat is geen goed teken. Ga bij jezelf na of het niet beter zou zijn om je huidige relatie te verbreken, maar dan wel los van de nieuwe persoon in je leven. Want van de ene relatie in de andere rollen is vaak niet gezond voor de langere termijn.
- Je voelt je onbegrepen of onbemind in je huidige relatie. Dat is een ernstig probleem wat ervoor kan zorgen dat je op andere mensen verliefd wordt omdat je hoopt of verwacht dat die je wel kunnen geven waar je naar hunkert. Verliefd worden is dan een uiting van een probleem en vaak de makkelijkste oplossing. Zet echter je hakken liever in het zand en confronteer je partner ermee dat je niet tevreden bent met de staat van jullie relatie.
Wat kun je tegen een verliefdheid doen? (6 concrete tips)
Wanneer je het helemaal niet leuk vindt dat je op iemand anders dan je eigen partner verliefd bent en jezelf daar niet langer in wilt verliezen, of wanneer je in je hart weet dat het een uitlaatklep is voor een ander probleem, dan kun je een aantal dingen doen om de verliefdheid te stoppen. Hoe doe je dat?
1. Praat erover met je partner
Een stiekeme verliefdheid is vaak fijn juist omdat het zo heimelijk en iets van jezelf is waar niemand anders weet van heeft. Een snelle manier om de magie te doorbreken is dus om het simpelweg aan je partner te vertellen. Met alle kaarten op tafel wordt het echt een stuk lastiger om van je verliefdheid te blijven genieten.
2. Werk aan je eigen relatie
Wanneer je verliefde gevoelens voor andere mensen naar jouw idee voortkomen uit een gemis in je eigen relatie is het belangrijk om dat te bespreken. Je hoeft dan niet eens te zeggen dat je verliefd bent op iemand anders. Als negatieve factoren binnen je relatie echt de reden zijn, dan zullen de verliefde gevoelens minder sterk worden naarmate je meer verbonden voelt met je vriend, vriendin, man of vrouw.
3. Praat erover met een vriend of vriendin
Wanneer je het niet aan durft om aan je partner op te biechten dat je op iemand anders verliefd bent dan kun je het eerst ook met een goede vriend of vriendin bespreken. Ook dat neemt vaak al de angel uit je verliefdheid want het uitgesproken hebben tegen wie dan ook maakt het meteen al minder spannend en intens.
4. Neem meer afstand
Hoe minder je de persoon waar je verliefd op bent ziet, hoe sneller je verliefde gevoelens weer weg zullen gaan. Neem dus bewust afstand van de ander door niet meer samen pauze te nemen, op een andere tijd te gaan sporten of hem of haar simpelweg uit je contactlijst te verwijderen.
5. Focus je op iets anders
Afleiding zoeken is een goede manier om je verliefdheid minder heftig te laten worden. Als je niets te doen hebt is de kans namelijk groter dat je gedachten weer af zullen dwalen naar die ene leuke man of vrouw. Lees boeken, kijk films, ga sporten of speel games, alles wat jou maar helpt!
6. Denk aan alle leuke kanten van je huidige relatie
Verstand wint het lastig van gevoel, maar het kan helpen om jezelf heel bewust te zijn van alle leuke kanten die je relatie heeft en alle positieve dingen die jouw partner voor je betekent (zelfs als er dingen zijn die beter kunnen).
7. Hou op met idealiseren
Elke relatie heeft zijn fijne en minder fijne kanten, dus probeer jezelf voor te houden dat ook een relatie met die ander echt niet perfect zou zijn. Het zou anders zijn, dat is logisch, maar anders betekent natuurlijk niet automatisch beter.