Is vreemdgaan altijd fout?
Is vreemdgaan altijd fout? Dat is een vraag waar mensen al mee te maken hebben zo lang als het huwelijk oud is. Want sinds mensen elkaar eeuwige trouw beloven wordt die trouw ook al veelvuldig geschonden. In dit artikel gaan we wat dieper in op de vraag of overspel altijd fout is en of het ook altijd voor een relatiebreuk zou moeten zorgen. Want hoe stellig veel mensen ook beweren dat ze nooit vreemd zouden gaan (of dat de relatie meteen voorbij is als hun partner dat zou doen), zodra je er echt mee te maken krijgt blijkt dat toch al snel wat genuanceerder te liggen.
Waar komt de vraag "is overspel altijd fout" vandaan?
Er zijn relatiedeskundigen en psychologen die zeggen dat de vraag of overspel fout is zwaarder op mensen weegt dan ooit tevoren. Dat zou komen doordat het huwelijk steeds minder een verplichting of noodzaak is, maar vaker een praktische oplossing of als romantische bezegeling van je liefde voor elkaar. Dat betekent dat we makkelijker weer uit elkaar gaan (want ook een scheiding kan tegenwoordig een haalbare oplossing zijn als de relatie niet goed loopt). Tegelijkertijd voelt het daardoor extra naar als de persoon voor wie jij met je hele hart hebt gekozen, dat vertrouwen beschaamt door met iemand anders het bed in te duiken. Daar werd vroeger vaak anders over gedacht. Ten eerste moest overspel makkelijker geaccepteerd worden aangezien scheiden amper een optie was. Daarnaast was menig huwelijk meer op verstand dan op blinde liefde gebaseerd en kwam het dus ook simpelweg iets minder hard aan.
Liegen en bedriegen of een leugentje om bestwil?
Wanneer je in een slechte relatie zit en al jarenlang met veel energie hebt geprobeerd daar verandering in te brengen, dan kan een affaire op een bepaald moment een steeds betere optie lijken. Ook door de relatie te beëindigen veroorzaak je vaak veel leed en stress, niet alleen voor je partner maar ook voor je eventuele kinderen. Je kunt jezelf dan voor gaan houden dat een geheime minnaar of minnares jou toch het geluk kan schenken dat je nodig hebt, zonder dat andere eronder te lijden hoeven te hebben. Vaak begint die zoektocht discreet via een anonieme sexdating website. Er zijn zelfs speciale anonieme overspel datingsites die speciaal voor dat doel zijn opgericht. Dat maakt de scheidingslijn tussen liegen en bedriegen, of leugentjes om bestwil, in je eigen hoofd steeds fijner. Maar uiteindelijk is het natuurlijk niet eerlijk om zelf die keus voor jullie allebei te nemen en dat maakt vreemdgaan vrijwel altijd fout.
De notoire vreemdganger
Er wordt wel gezegd dat iemand die vreemd gaat dat altijd zal blijven doen. Maar dat hoeft echt niet het geval te zijn. Er is ongetwijfeld een behoorlijk grote groep notoire vreemdgangers, mensen die ook in een perfecte relatie de neiging om vreemd te gaan niet kunnen onderdrukken. Dat komt dan bijvoorbeeld doordat een monogame relatie en een seksleven met slechts 1 persoon ze op lange termijn niet gelukkig maakt. Aangezien ze vaak tegen beter weten in trouw beloven aan hun partner kunnen we dat zonder veel discussie wel als 'fout' bestempelen. Deze categorie mensen zou beter kunnen overwegen om een open relatie aan te gaan, waarbij seks met andere mensen geen punt is.
Overspel door omstandigheden
Verreweg de meeste mensen die vreemdgaan waren dat niet van plan, maar door diverse omstandigheden kan de optie voor hen steeds aantrekkelijker worden. Of er doet zich een kans voor om overspel te plegen die ze niet af kunnen slaan om wat voor reden dan ook (vaker wel dan niet is daar drank bij in het spel). Deze categorie overspel plegers ziet dat vaak als een fout. Ze schamen zich ervoor en zouden het het liefste op willen biechten aan hun partner. Omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen voor hun relatie duurt dat vaak lang. Als je dit als een enorme wake-up all beschouwt en daarna vol voor je relatie gaat is het sowieso minder 'fout' en kan de relatie met veel werk nog kans van slagen hebben.
Signaal dat verandering in je relatie nodig is
Als een van beide partners vreemdgaat kan dat een teken zijn dat er in de relatie iets niet goed zit. Dan hoeft het moment dat het overspel daadwerkelijk plaatsvond niet automatisch een relatiebreuk te betekenen. Hoe pijnlijk ook, het kan dan leiden tot een verandering in de relatie zodat de neiging om vreemd te gaan afneemt of zelfs helemaal verdwijnt. Wanneer stellen op de lange termijn ophouden met elkaar te communiceren en daardoor de affectie en intimiteit ook minder wordt kan de behoefte om dat met iemand anders te delen te groot worden. Door als koppel weer dichter bij elkaar te komen is dat dan geen probleem dat je niet zou kunnen overwinnen.
Alternatieven voor de monogame relatie
Een huwelijk tussen een man en een vrouw is allang niet meer de standaard relatievorm. De seksuele moraal is tegenwoordig ook wat losser dan toen het monogame huwelijk nog wel de enige optie was. Ook al lopen weinig koppels ermee te koop, het is wel steeds breder geaccepteerd om als stel te swingen, om een open relatie aan te gaan of zelfs polyamoureuze relaties met meerdere geliefden aan te knopen. Ook die relatievormen zijn tegenwoordig makkelijker dan ooit via internet te vinden, bijvoorbeeld datingsites zoals Victoria Milan, Novamora en Secret Flirt. Dat pleit dus niet voor mensen die regelmatig vreemdgaan, want er zijn inmiddels met wat meer moeite ook andere opties beschikbaar. Wat ons betreft maakt dat het willens en wetens aangaan van een monogame relatie, waarna je ook met anderen het bed blijft delen, het vreemdgaan al snel fouter.
Hoe denk jij over vreemdgaan?
Natuurlijk is het lastig om vreemdgaan als volledig fout of volledig goed te bestempelen. De meningen lopen sterk uiteen afhankelijk van wie je het vraagt. We zijn daarom benieuwd hoe jij over dit onderwerp denkt. Is wat jou betreft vreemdgaan altijd fout? Laat het hieronder weten met je eigen reactie!