Apart slapen kan goed zijn voor je relatie
Wanneer twee partners elke nacht in alle rust en stilte samen slapen zal het niet zo snel in je opkomen om apart van elkaar te gaan slapen. Maar mannen en vrouwen die 's nachts wakker liggen omdat hun partner veel snurkt of onrustig ligt te woelen doen er volgens recent onderzoek goed aan om apart van elkaar te gaan slapen. Dat zou niet alleen hun eigen slaap maar daardoor ook hun relatie ten goede komen.
Slechte slapers
Ook in 2005 werd al eens onderzoek gedaan naar de invloed van een vaste partner op je nachtrust. Toen bleek dat slaapproblemen van mensen die in een relatie zaten voor minstens 30% aan een onrustig slapende partner waren te wijten. Ook bij een ander onderzoek, uit 2016, bleek de slechte nachtrust van de ene partner ogenblikkelijk invloed te hebben op de ander. Dat zou zelfs sneller leiden tot een relatiebreuk bij die koppels, omdat een gebrek aan energie sneller voor een slecht humeur zorgt. Ook ben je minder veerkrachtig wanneer je langdurig vermoeid bent, wat een gezonde relatie ook niet ten goede komt.
Taboe op apart slapen
De stellen waarbij een van beide partners onrustig slaapt zouden er volgens de onderzoekers goed aan doen om niet elke nacht naast elkaar in hetzelfde bed te slapen, maar in elk geval een paar nachten per week apart te slapen. Die koppels voelen zich echter vaak bezwaard om los van elkaar te slapen, zelfs als ze die behoefte om alleen te slapen wel hebben. Er heerst een taboe op in aparte bedden en/of kamers slapen als je in een relatie zit, omdat veel mensen dit associeren met een slechte relatie of zelfs een volledig ingestort seksleven. Maar wie zijn relatie lief heeft doet er volgens meerdere onderzoeken dus wel verstandig aan.