FBI geeft datingadvies en veiligheidstips
Om het aantal mensen dat jaarlijks via datingsites wordt opgelicht te verminderen heeft de FBI deze week enkele adviezen en tips gepubliceerd waarmee je veiliger online kunt daten. Datingfraude blijkt namelijk nog altijd een groeiend probleem waarbij steeds meer slachtoffers voor steeds hogere bedragen worden opgelicht.
Honderden miljoenen dollars schade
In 2017 werd er door 15.000 mensen bij de FBI melding gemaakt van datingfraude, waarbij voor meer dan 200 miljoen dollar door de oplichters werd buitgemaakt. In 2018 was de schade nog groter, want toen deden zo'n 18.000 slachtsoffers aangifte van datingfraude die in totaal meer dan 350 miljoen dollar bedroeg. Volgens de FBI zou de werkelijke schade nog veel hoger zijn, omdat veel mensen zichzelf schamen dat ze voor een fraudeur zijn gevallen en daarom nooit aangifte doen.
Wat is datingfraude?
Bij datingfraude worden nietsvermoedende singles online benaderd via datingsites door veelal leuke, knappe en zeer geinteresserde profielen die zeggen ook vrijgezel te zijn. Het contact verhevigt al snel want de fraudeur wil graag in korte tijd een innige band opbouwen met het slachtoffer. Op een bepaald moment komt dan echter onherroepelijk de vraag om geld over te maken. Dit gaat vaak gepaard met allerlei smoesjes en vage redenen. Uiteraard zien de slachtoffers het geld nooit meer terug en komt het ook nooit tot een echte ontmoeting.
Tip 1: Maak geen geld over
Hoe kun je voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van deze fraude? Volgens de FBI is het vooral belangrijk dat je nooit ozmaar geld overmaakt naar iemand die je helemaal nog nooit hebt gezien, hoegeloofwaardig de redenen ook mogen lijken waarom je neuwe internetliefde dat geld nodig heeft. Vaak is het zogenaamd bedoeld zodat de singles elkaar eindelijk kunnen ontmoeten, iets waar je natuurlijk veel zin in hebt als je smoorverliefd bent geworden op het (helaas niet-bestaande) datingprofiel in kwestie.
Tip 2: Controleer de profielfoto
Volgens de FBI worden voor de nepprofielen heel vaak foto's gebruikt die snel ergens anders van internet zijn geplukt. Bijvoorbeeld op andere datingsites, maar vaak ook van sociale media als Facebook, Instagram en Twitter. Dikwijls worden dezelfde foto's ook op meerdere namaakprofielen gebruikt. Het is daarom altijd een goed idee om de foto's the checken op echtheid en of ze wel behoren bij de persoon die je net hebt ontmoet. Dat kan bijvoorbeeld via Google, door daar de foto in kwestie naartoe te slepen. Maar je kunt ook gebruikmaken van de website TinEye die binnen luttele seconden kan vertellen waar de foto in kwestie nog meer wordt gebruikt op internet.
Tip 3: Fungeer niet als katvanger
Een relatief nieuwe vorm van datingfraude is volgens de FBI dat fraudeurs op zoek gaan naar katvangers op datingsites. In plaats van om geld te vragen (iets wat bij veel mensen tegenwoordig gelukkig de alarmbellen af laat gaan) zegt je nieuwe lover dat hij of zij geld naar je wil overmaken. Dat gaat echter vaak om crimineel geld, bijvoorbeeld bedragen die via andere slachtoffers binnenkomen, dat jij vervolgens voor de fraudeurs verder moet sluizen en zo wit moet wassen.